Fiat Phylla: groene droom uit Piemonte

Kijk hier voor nieuws over Fiat.
jpkramer
VIP Membro
VIP Membro
Berichten: 4699
Lid geworden op: ma feb 11, 2008 21:57

Fiat Phylla: groene droom uit Piemonte

Bericht door jpkramer »

De Fiat Phylla is helemaal recyclebaar, neemt als brandstof genoegen met zonne-energie en waterstof. De kilometerkosten zijn maar eentiende van een reguliere auto. Dat klinkt als muziek in de oren. Alleen jammer dat het niet meer is dan een concept car.
De Fiat Phylla is ontwikkeld door verschillende bedrijven uit de Italiaanse Piemonte-streek; de regio zelf heeft het ‘From Concept to Car’ project gesubsidieerd. Het Institute d’arte Applicata e Design tekent voor het asymmetrische ontwerp, Proplast levert de plastics, Enecom de elektrische aandrijvingen het Fiat Research Center tekent voor de algemene regie over de Phylla. Om maar eens een paar bedrijven te noemen die aan het project meedoen. Fiat schreeuwt het niet van de daken, maar over het algemeen genomen, heeft hun modellenprogramma de laagste CO2-uitstoot van alle fabrikanten in Europa; ze hebben dus een naam hoog te houden in het groene gebeuren.
De Phylla is een zeer efficiënt het vrijwel geheel recyclebare auto. Dit rijdende laboratorium wordt in de eerste plaats gevoed door zonne-energie, maar kan ook op waterstof rijden. Op het zonlicht van een dag in Piemonte kan de Phylla achttien kilometer ver komen. Op een volledig geladen lithium ion-batterij komt hij 145 kilometer ver. Op honderd kilometer heeft de auto 9,5 kWh energie nodig en hij is in staat tot een piekvermogen van 54 kW; dat komt overeen met 73 pk.
De auto is 2,99 meter lang en weegt 750 kilo, daarvan neemt het accupakket 150 kilo voor zijn rekening. De Phylla haalt maximaal 130 kilometer per uur en de sprint van 0 naar 50 km/u gaat in zes seconden. De aandrijving is over alle vier de wielen en met een beetje inschikken passen er vier personen in.
Bron: Autoweek
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Plaats reactie